New arrival: Atelier Artiforte

Als aanvulling op onze collectie hebben wij sinds kort een aantal mooie lampen van Atelier Artiforte in onze winkel. Niet te verwarren met de meubel fabrikant Artifort.

Dit verlichtingsmerk is opgericht door Henk Fillekes in 1930 te Rotterdam. Het bedrijf produceert op ambachtelijke wijze gemaakte elektrische verlichting. In de eerste jaren worden er vooral schemerlampen gemaakt met stoffen kappen. En in de jaren vijftig en zestig wordt het bedrijf gemoderniseerd. Naast de stoffen lampenkappen komen er modernere lichte armaturen van metaal en plexiglas in de collectie. Ook de cocontechniek waarbij kunstofvezel op een raamwerk wordt gespoten wordt vooral bij hanglampen veel toegepast. De collectie wordt in die periode uitgebreid met verlichting van succesvolle ontwerpers zoals Kho Liang Ie en zijn leermeester, Bauhausarchitect Johan Niegeman.

Na het overlijden van Henk Fillekes in 1983 raakt het bedrijf langzaam in de vergetelheid. De lampen zoals de Magneto en de K-46 blijven gewild in de vintage handel en er volgen ook nog diverse heruitgaven. Maar gelukkig wordt er in 2021 het initiatief genomen om de collectie van Atelier Artiforte weer in productie te nemen. De rechten op de verlichtingsontwerpen van het bedrijf zijn ondergebracht in Atelier Artiforte B.V., een dochter van RSGA Design. RSGA Design beheert en ontwikkelt designbedrijven met een bijzondere heritage zoals Rietveld Originals, Spectrum Meubelen en Gelderland.

Wij hadden al lange tijd een oud model van de TC-6 lamp van Aldo van de Nieuwelaar in de winkel staan als collectors item. Maar nu is deze design klassieker her uitgegeven door Atelier Artiforte. De TC–6 is een icoon dat zijn plaats heeft gevonden in musea over de hele wereld. In het oorspronkelijke ontwerp is de buis een TL-lamp, deze heruitgave is uitgevoerd met LED-lichtbron. De TC–6 kan gebruikt worden als tafellamp en ook als wandlamp en heeft een optische dimmer. Door kort voor de sensor te bewegen gaat de lamp aan of uit. Dimmen kan door sneller of langzamer voor de sensor te bewegen.

Ook hebben we sindskort de K–46 vloerlamp in de winkel. Bij deze vloerlamp is de invloed te zien van de oosterse achtergrond van de ontwerper Kho Loang le. De lampenkap geeft rondom een aangenaam zacht licht. De lichtintensiteit is eenvoudig door een vloerdimmer te regelen. In het oorspronkelijk ontwerp is de lichtbron een TL-lamp. Deze heruitgave is volledig uitgevoerd in LED. Naast deze versie is ook een lage versie verkrijgbaar: de K–46 LOW.