Nieuw ontwerp: tafelset Inlay voor Metaform

Inlay Metaform: Maandag 12 september 2016 presenteert de Nederlandse fabrikant van designmeubilair Metaform een nieuw ontwerp van Gert Batenburg. Met de ingetogen maar sympathiek ogende salontafelset Inlay introduceert Gert een voor de Metaform collectie geheel nieuw materiaal: geweven vinyl. Zo vlak voor de presentaties lopen de verwachtingen hoog op en zijn er diverse sessies geweest waarin Gert de prototypes met Reinald van der Grift van Metaform besprak:

Gert: Dit is een heel mooi setje geworden Reinald. Een soort van Metaform 2.0!

Reinald: Wij zijn er ook erg gelukkig mee, Gert. Al vanaf de eerste schetsen van de Inlay Metaform is er bij ons een soort opgewonden enthousiasme ontstaan. De vorm van het tafeltje is eenvoudig, echt Metaform en het geweven vinyl voegt zeker iets toe aan onze collectie.

Gert: Door het blad in het frame te laten zakken ontstaat er een heel andere vorm. Veel andere tafels van Metaform zijn als het ware een hard strak oppervlak met pootjes eronder. Door het oppervlak in het frame te laten zakken krijgt het blad meer vorm, er ontstaat dan een randje om het blad.

Reinald: Inderdaad. Je hebt met deze ingreep het simpelste tafeltje ter wereld toch nog weten te veranderen! En dan de inlay? Hoe ben je op het materiaal geweven vinyl gekomen?

Gert: Zoals je weet zoek ik voor de Metaform collectie vaak naar ontwerpen met een iets vriendelijk, sympathiek karakter als aanvulling op alle strakke, harde modellen. Soms zijn mijn ontwerpen voor jullie zelfs licht amusant zoals de Comic of de Jongleur die al meer dan 30 jaar in de collectie van Metaform zit. De Inlay was een uitgelezen mogelijkheid om een vriendelijk materiaal te introduceren naast het glas, keramiek en natuursteen waar Metaform goed in is. Ik heb met verschillende materialen geëxperimenteerd en ben bij het geweven vinyl uitgekomen. Het wordt voor vloeren gebruikt en is buitengewoon praktisch, het kan met een borsteltje onder de kraan worden schoongemaakt. Om die reden heb ik er voor gekozen om het niet te verlijmen en ligt het gewoon los in het blad.

Reinald: De structuur is inderdaad erg apart. Het materiaal doet het erg goed als inlay. Ik heb gezien dat je ook met andere materialen hebt gewerkt, maar dit materiaal past erg goed bij de eenvoud van het tafeltje.

Gert: Ja, we hebben diverse materialen geprobeerd, sommigen waren ronduit verrassend en ik sluit niet uit dat we deze voor Metaform nieuwe materialen nog gaan terug zien in nieuwe ontwerpen. Overigens lijkt het wellicht een simpel ontwerp, we zijn echter best lang bezig geweest met het zoeken naar de juiste maat van het frame. Het metaal was in eerste instantie dunner en de hoek van het metaal was scherper. Hierdoor kreeg het ontwerp toch weer een bepaalde strengheid die ik niet zocht. De maat van het metaal mocht echter ook niet de dik worden, dan werd het ronduit onelegant.

Reinald: Het is altijd erg spannend hoe retailers, de pers en later de consument op zo`n nieuw ontwerp reageren. We presenteren diverse standaard maten in 3 kleuren. Maar zoals de mensen van ons gewend zijn, kunnen ze ook op maat gemaakt worden.

Klik hier voor meer ontwerpen van Gert Batenburg>>>

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment